Дефібрилятори: види та принцип роботи

Існує таке поняття, як раптова зупинка кровообігу (РЗК), коли найважливіший орган людського організму припиняє свій ритм. Саме тоді на допомогу можуть прийти дефібрилятори - медичні пристрої, які подають електричний імпульс у серце та допомагають відновити серцебиття.

Раптова зупинка серця смертельна, якщо не здійснити негайний вплив за допомогою серцево-легеневої реанімації (СЛР) і дефібрилятора.

Деякі імплантовані (інвазивні) або зовнішні апарати можуть також усунути певні небезпечні аритмії - проблеми з частотою або ритмом серцебиття. А також знизити ризик раптової смерті у людей, які страждають на аритмії або мають високий ризик їх виникнення.

Типи дефібриляторів та їхнє використання

Типи дефібриляторів та їхнє використання

Дефібрилятори використовуються по-різному, залежно від типу.

  • Автоматичні зовнішні дефібрилятори (AED) можна знайти в багатьох громадських місцях. Вони можуть врятувати життя людям, які опинилися в стані зупинки серця. Пристрій має просту техніку використання та сам «повідомляє» оператору, що потрібно зробити. Навіть не підготовлені люди можуть використовувати AED в екстрених ситуаціях. Медичні працівники іноді рекомендують тримати AED удома, якщо людина має високий ризик зупинки серця та схильність до аритмій.

У травні 2021 року на всіх станціях столичного метро було розміщено дефібрилятори для вільного доступу. До цього обладнання знаходилося тільки в касах підземки.

Дефібрилятор в метро

Дефібрилятор в метро

  • Імплантовані кардіовертери-дефібрилятори (ІКД) - це невеликі пристрої, які хірургічним шляхом встановлюються в грудну клітку пацієнта. Вони запрограмовані на автоматичне виявлення порушення серцевого ритму. Прилади посилають високоенергетичний електричний заряд, щоб зупинити аритмію або перезапустити серце після зупинки. Деякі імплантовані дефібрилятори використовуються як кардіостимулятори, подаючи низькоенергетичні електричні імпульси, щоб допомогти серцю битися в нормальному ритмі.

Схема імплантації  ІКД

Схема імплантації  ІКД

  • Натільний дефібрилятор - це дефібрилятор-жилет, який одягається на тіло під одяг. Датчики кріпляться до тіла, а окремий блок із батареєю, що перезаряджається, розміщується на поясі пацієнта.  Подібно до ІКД, такі дефібрилятори використовуються для автоматичного визначення небезпечних для життя стрибків серцевого ритму і своєчасного втручання для його відновлення. Зазвичай натільні апарати призначені для короткочасного використання.

Дефібрилятор-жилет

Дефібрилятор-жилет

Після операції з імплантації ІКД або встановлення натільного дефібрилятора пацієнту потрібно регулярно відвідувати свого лікаря-кардіолога, щоб перевірити стан здоров'я, стан пристрою і регулювати паралельний прийом медикаментів. 

  • Дефібрилятори з розширеною підтримкою життєдіяльності (ALS) - це надпотужні реанімаційні апарати, які використовують медичні працівники та парамедики.  Контролюючи пульс пацієнта та проводячи розряди за потреби, дефібрилятори розширеної підтримки життєдіяльності також стежать за артеріальним тиском, рівнем чадного газу та іншою важливою медичною інформацією. Дефібрилятори ALS стабілізують стан пацієнтів, стежачи за тим, щоб їхнє серце перекачувало кров, і регулярно виробляючи розряди. Це значно підвищує шанси пацієнта дожити до лікарні. Також такі габаритні апарати використовуються в реанімаціях і в палатах медичних установ.
  • Ручні зовнішні дефібрилятори. Як і апарати ALS, ручні зовнішні дефібрилятори використовують переважно фахівці з великою медичною підготовкою. На відміну від AED та інших пристроїв, ручні зовнішні дефібрилятори вимагають, щоб користувач вибрав певну частоту удару та зробив удар у призначений ним час. Вони не визначають серцебиття пацієнта автоматично і не вибирають напругу для користувача. Іншими словами, це повністю ручна система, а не автоматична. Ручні зовнішні дефібрилятори зазвичай підключаються до електрокардіограми (ЕКГ). 

Як працює дефібрилятор?

Перед тим як зробити удар, переконайтеся, що ніхто не торкається потерпілого, який має отримати розряд (або його ліжка).

Якщо ви використовуєте автоматичний зовнішній дефібрилятор (AED), він може проаналізувати ритм серця, щоб вирішити, чи потрібен йому удар струмом. AED заряджається сам і дає усні інструкції з використання.

Медичний працівник зробить таке:

  1. Покладе дві пелюстки дефібрилятора або липкі подушечки (підключені до дефібрилятора) на груди. Одна пелюстка або подушечка розташовується під правим плечем, а інша - під лівим соском. Для запобігання опіків у подушечках уже є провідний матеріал. Однак перед використанням накладок лікар повинен буде наклеїти провідний матеріал на груди пацієнта.
  2. Для липких накладок натисніть кнопку на апараті, щоб викликати удар струмом. Для ручних пелюсток натисніть кнопку на кожній пелюстці одночасно.

Дефібрилятор змушує серцевий м'яз на короткий час припинити рух, щоб серце могло створити електричний імпульс, який запускає нормальний ритм. По суті, дефібриляція перезапускає серце пацієнта.

Ви повинні продовжувати робити штучне дихання, поки чекаєте, коли дефібрилятор буде готовий до використання.

Кожен тип дефібрилятора працює по-своєму, але всі вони мають спільну мету - регулювати серцебиття пацієнта. Чи то бригади швидкої допомоги, чи досвідчені лікарі, чи звичайні люди - для кожного знайдеться свій дефібрилятор, який допоможе врятувати чиєсь життя. 

Автоматичні зовнішні дефібрилятори (AED) особливо зручні та економічно вигідні. Наявність такого приладу в громадському місці може врятувати життя в разі раптової зупинки серця, поки швидка допомога перебуває в дорозі. 

У нашому інтернет-магазині ви знайдете різні види дефібриляторів. Переходьте за посиланням і ознайомтеся з асортиментом. 

0 коментарів
Залиште свій коментар про цю статтю
Додати коментар

Будьте першим, хто залишив відгук на “Дефібрилятори: види та принцип роботи”

Підпишіться на розсилку

Будьте в курсі останніх новин, заходів та рішень