Методи автоматизації аналізу сечі Mindray

Мікроскопічне дослідження сечі 

За своїм складом осад як нормальної, так і патологічної сечі можна розділити на дві основні групи: організований осад та неорганізований. Організовані осади сечі, на відміну від неорганізованих, при нагріванні з оцтовою та соляною кислотою не розчиняються. Досить істотне значення має правильно зібраний осад, оскільки, в противному випадку, при невеликій кількості формених елементів у сечі вони можуть бути непомічені і, таким чином, результат аналізу буде неправильний. Сеча здорової людини світла, прозора. Через деякий час стояння в ній утворюється невелика кількість пластівців, що складаються з слизу (муцин), лейкоцитів і епітеліальних клітин сечовивідних шляхів. Для мікроскопічного дослідження сеча повинна бути свіжа і зібрана в чистий посуд. Якщо немає можливості її досліджувати в той же день, то, щоб запобігти бродіння, в сечу додають трохи хлороформу або камфори.

Розшифровка результатів осаду сечі

Еритроцити.

Правильна інтерпретація еритроцитурії вимагає враховувати анамнез і результати аналізу крові, бо причин підвищення еритроцитів дуже багато. Зростання концентрації може мати фізіологічне пояснення і бути тимчасовим (довге стояння, виснажливі піші прогулянки та фізичні навантаження), може супроводжувати приймання лікарських препаратів. Якщо причини еритроцитурії все ж патологічні, то фахівець може запідозрити гіпертонію, діатез, гломерулонефрит, сечокам'яну хворобу, пієлонефрит, новоутворення, системний червоний вовчак, васкуліт, інфекційний ендокардит, серцеву недостатність, травму або інфаркт нирки.

Лейкоцити.

Рівень лейкоцитів в сечі зростає практично при всіх захворюваннях нирок і сечостатевої системи: всіх формах пієлонефриту, гломерулонефриті, циститі, уретриті, простатиті, сечокам'яній хворобі, люпус-нефриті та ін. Іншим поясненням може стати лихоманка.

Гемоглобін.

Гемоглобін накопичується в сечі паралельно з еритроцитурією, при міозитах, масивних пошкодженнях м'язової тканини, тромбоутворенні в судинах м'язів, інфаркті міокарда, гемолітичній анемії, опіках, отруєнні грибами та фенолом.

Епітелій.

Розрізняють елементи плоскоклітинного, перехідного і ниркового епітелію. Поява чи підвищення кількості клітин плоского епітелію спостерігається при інфікуванні сечових шляхів, перехідного епітелію – при циститі, пієлонефриті та сечокам'яній хворобі, ниркового епітелію – при гломерулонефриті, пієлонефриті, отруєнні солями важких металів, патології кровообігу нирок.

Циліндри.

Виявлення гіалінових циліндрів в сечі вказує на патологію нирок, серцеву недостатність або перегрівання організму (жар, тепловий удар, сонячний удар). У деяких випадках вони виявляються після надмірних фізичних навантажень, приймання діуретиків і загострень артеріальної гіпертензії. Зернисті циліндри виводяться з сечею при гломерулонефриті, пієлонефриті, діабетичній нефропатії, вірусних захворюваннях, лихоманці та інтоксикації свинцем. Підвищення воскоподібних циліндрів говорить про амілоїдоз, ниркову недостатність або нефротичний синдром.

Солі.

Майже відсутні в сечі здорової людини, їх поява натякає на порушення мінерального обміну, розвиток сечокам'яної хвороби, нефролітіаз, дегідратацію організму, хронічну ниркову недостатність.

Слиз.

Вміст слизу в зразку найчастіше пояснюється банальним порушенням правил збору сечі. Але також слиз активно виділяється з сечею при запальних процесах.
Бактерії, грибки, паразити. Їх поява в сечі пояснюється відповідним захворюванням сечовивідних шляхів.

Як готуватися і здавати аналіз сечі

За добу до збору сечі слід відмовитися від продуктів, що містять сильні природні барвники: буряка, чорниці, моркви та т. п. Рекомендується відмовитися також від алкоголю, кави та міцного чаю.
Напередодні здачі зразка варто утриматися від відвідування лазні та сауни, від сильних фізичних навантажень і від приймання сечогінних препаратів (можливо після консультації з лікарем).
Жінкам не рекомендується здавати аналіз під час менструації, бо навіть незначні сліди крові в сечі здатні зробити результати тесту непоказними.
У разі проходження курсу медикаментозного лікування варто повідомити лікаря або лаборанта про прийняті препарати. Аналогічно слід вчинити, якщо протягом тижня до збору сечі ви проходили інвазивні обстеження або процедури на сечовивідних шляхах.
У лабораторію зразок сечі необхідно приносити в спеціальному одноразовому стерильному контейнері, який дешево коштує і продається в будь-якій аптеці. А ось зразки зі скляної тари вже просто не приймуть в лабораторії.
Якщо інших вказівок від лікаря не надходило, то для виконання тестів проводиться збір першої ранкової порції сечі. Невеликий об’єм слід випустити в унітаз і потім, не зупиняючи сечовипускання, набрати в контейнер близько 50 мл сечі. Постарайтеся уникнути контакту стерильної тари зі шкірою і слизовими.
Перед збором сечі треба прийняти душ з гігієнічною обробкою зовнішніх статевих органів, але без використання антибактеріальних і дезінфекційних засобів.
Не рекомендується стимулювати сечовипускання рясним прийманням води, чаю та інших діуретичних рідин – це може вплинути на результати.
На результати також можуть вплинути сильні емоційні навантаження.
Високий артеріальний тиск може стати причиною неточностей в аналізі.

Автоматизуйте процес дослідження та підрахунку мікроскопічних частинок за допомогою аналізатора EU-5600 (Mindray)

Аналізатори Mindray відомі у всьому світі, зокрема, аналізатори біохімічних показників та осаду сечі.
Ці аналізатори мають багато переваг, про які наведено нижче.
Запатентований метод автоматичного фокусування забезпечує якість зображення та заощаджує кошти на придбання додаткових реагентів. 
 
Машинний зір дозволяє диференціювати елементи в зразку за розміром, чіткістю межі, округлістю, осьовим співвідношенням, яскравістю і тд. Аналізатори мають базу даних з 50 мільйонів високоточних знімків елементів сечі та поступово навчаються з кожним наступним аналізом. Наприклад, якщо аналізатор не диференціював якусь частинку, він обводить її, збільшує, а оператор її диференціює сам за допомогою атласу. Аналізатор запам’ятовує цей вибір і зберігає його. Наступного разу подібна частинка вже буде диференційована автоматично. 

Аналізатори забезпечують високу чіткість зображень, автоматизують роботу, виключають людський фактор, економлять місце в лабораторії. Осад аналізатор досліджує оптично і розрізняє за допомогою даних мільйонів продиференційованих знімків. 

Підрахунок у фазі RBC дозволяє діагностувати різні захворювання, зокрема гематурію. 
Співвідношення альбуміну з креатиніном в сечі застосовується для діагностики хронічної хвороби нирок і оцінки подальшого перебігу захворювання.

Аналіз може призначити терапевт, ендокринолог, нефролог або кардіолог, пацієнтам з:

  • цукровим діабетом;
  • серцево-судинними хворобами;
  • системними патологіями;
  • спадковими ураженнями нирок;
  • гематурією.

Очевидна перевага полягає у економії місця та витрат на реагенти.

Інтерфейс аналізатора створений на тій самій платформі, що і LabXpert. Тому у лаборантів не виникає абсолютно ніяких труднощів з освоєнням.

Вся необхідна інформація відображається на екрані. Наявна велика область перегляду зображення для додаткового контролю. 
Загалом, автоматизація дослідження осаду сечі – це те майбутнє, до якого прийшло людство у діагностиці. Переваги даного методу переоцінити важко.

0 коментарів
Залиште свій коментар про цю статтю
Додати коментар

Будьте першим, хто залишив відгук на “Методи автоматизації аналізу сечі Mindray”

Підпишіться на розсилку

Будьте в курсі останніх новин, заходів та рішень