Діагностика газів крові при діагностиці критичних станів

Аналіз газів крові

Газометрія крові — це визначення параметрів, які дають змогу оцінити стан кислотно-лужної рівноваги та газообміну.
Матеріалом для дослідження найчастіше є артеріальна кров — або, якщо неможливо здійснити забір артеріальної — венозна кров. Окрім цього, виконують газометрію крові з порожнин серця і великих кровоносних судин, забір якої здійснюється під час катетеризації серця. 

Показники газів крові, що підлягають вимірюванню

Основні показники, що можливо визначити за допомогою сучасних аналізаторів газів крові, діляться на вимірювальні та розрахункові.
Основними параметрами, що вимірюються аналізаторами газів крові, є рН, парціальний тиск вуглекислого газу (рСО2) і парціальний тиск кисню (рО2). Значення цих параметрів в цілому характеризують стан кислотно-лужного балансу і газового обміну людини.

Про рН

Концентрація йонів водню відображає кислотно-лужний стан крові. Оскільки компенсаторні механізми можуть нормалізувати стан крові, значення рН, близьке до норми, не завжди виключає наявність розладів кислотно-лужної рівноваги.

Парціальний тиск вуглекислого газу (рСО2)

Парціальний тиск вуглекислого газу в артеріальній і венозній крові значно відрізняється. рСО2 артеріальної крові залежить від частоти і глибини дихання. Гіперкапнія (рСО2 >45 мм.рт.ст.) – це наслідок альвеолярної гіповентиляція і дихального ацидозу. Гіпервентиляція призводить до зниження рСО2 (менше 35 мм.рт.ст.) і до дихального алкалозу.
Парціальний тиск кисню (рО2). Зниження парціального тиску кисню артеріальної крові (гіпоксемія) викликає підсилення анаеробного метаболізму, що супроводжується підвищенням продукції молочної кислоти і розвитком метаболічного ацидозу. Гіпоксемія також може призводити до гіпервентиляції і дихального алкалозу. 

Нормальні значення основних вимірюваних параметрів газів крові

Показник Артеріальна кров Венозна кров
рН 7,35-7,45 7,32-7,43
рСО2 35-45 мм.рт.ст. 38-50 мм.рт.ст
рО2 80-95 мм.рт.ст. 38-49 мм.рт.ст.

Розрахункові параметри аналізу газів крові

Існує цілий ряд розрахункових параметрів, які полегшують діагностику і моніторинг кислотно-лужної рівноваги і газового обміну. При цьому формули для розрахунку показників можуть відрізнятися у різних моделей аналізаторів.

До розрахункових параметрів належать: 

  • загальна концентрація вуглекислого газу (ТСО2);
  • концентрація бікарбонат-іона (НСО3-);
  • надлишок основ в крові (ВЕ);
  • стандартні бікарбонати крові(SBC);
  • відсоток насичення киснем (%SО2c). 

Нормальні значення основних розрахункових параметрів газів крові

Показник Артеріальна кров Венозна кров
ТСО 23-29 мМ/л 23-30 мМ/л
НСО3- 21-28 мМ/л 22-29 мМ/л
ВЕ -2 - +3 мМ/л  
SBC 35-45 мм Hg 38-50 мм Hg
%SО2c 95-99% 75%

Показання для призначення аналізу газів крові

1. Підозра на дихальну недостатність (особливо гіперкапнічну), оцінка її вираженості і моніторинг лікування:

  • критичний стан хворого;
  • неочікуване зниження насичення гемоглобіну артеріальної кров киснем, виміряне пульсоксиметром (SpO2) <94 % під час дихання повітрям або під час оксигенотерапії (за винятком минущих знижень SpO2 під час сну, навіть до <90 %);
  • зниження SpO2 на ≥3 відсоткові пункти або посилення задишки у хворого з хронічною гіпоксемією;
  • раптова задишка, зниження SpO2, порушення свідомості у хворого із факторами ризику гіперкапнії (тобто у хворих із хронічним обструктивним захворюванням легень, нервово-м'язовими захворюваннями зі слабкістю дихальних м’язів, бронхоектатичною хворобою, муковісцидозом, зі значною деформацією грудної клітки, морбідним ожирінням або після передозування опіоїдами, бензодіазепінами чи іншими ЛЗ, що пригнічують дихальний центр);
  • задишка у хворого з підвищеним ризиком метаболічних порушень (діабетичний кетоацидоз або метаболічний ацидоз у хворих із нирковою недостатністю).

2. Підозра на порушення кислотно-лужної рівноваги і їх моніторинг; до ситуацій, які найчастіше викликають таку підозру, належать:

  • шок;
  • сепсис;
  • порушення свідомості (особливо кома);
  • гострі ускладнення цукрового діабету;
  • ниркова недостатність;
  • гіпо- і гіперкаліємія;
  • порушення функції кори наднирників;
  • отруєння (особливо метанолом, етиленгліколем та саліцилатами);
  • політравми;
  • поліорганна дисфункція.

Про аналізатор газів крові та електролітів SG1

Пропонуємо рішення для лабораторій, приватних клінік та пунктів швидкої допомоги – аналізатор газів крові та електролітів SG1 від компанії Seamaty.

Портативний експрес-аналізатор газів крові, електролітів, гематокриту, метаболітів для експрес-діагностики критичних станів, успішно застосовується безпосередньо біля ліжка хворого за рахунок унікальної технології мікропроцесорного аналізу (використання реагент-чіпів) і бездротової передачі даних за допомогою Bluetooth і Wi-Fi. Система дозволяє інтегруватися в інформаційні медичні бази даних (LIS, HIS).

КУПИТИ аналізатор газів крові та електролітів SG1

Для замовлення або отримання комерційної пропозиції надішліть запит на med@hlr.ua, зв’яжіться зі своїм менеджером або телефонуйте за номером
+380 (67) 240-41-96

Слава Україні!

0 коментарів
Залиште свій коментар про цю статтю
Додати коментар

Будьте першим, хто залишив відгук на “Діагностика газів крові при діагностиці критичних станів”

Підпишіться на розсилку

Будьте в курсі останніх новин, заходів та рішень