Захистіть своїх домашніх тварин від коронавірусу за допомогою технологій EasyNAT та Migibio

Новітні дослідження показують, що коронавірусна хвороба може вражати не лише людей, а і наших домашніх улюбленців. Дана стаття розповість про симптоми хвороби, ризики які можуть виникнути та рекомендації щодо запобігання поширенню інфекції серед чотирилапих улюбленців.

Купити EasyNAT та Migibio

Коронавірус серед тварин 

Коронавірусна інфекція являє собою велику групу вірусів, які можуть викликати різні хвороби у різних видів. У людей деякі коронавірусна інфекція призводить до захворювань, схожих на застуду. Інші ж коронавіруси вражають лише певні види тварин, такі як велика рогата худоба або кажани. Наприклад, собачий і котячий коронавіруси заражають лише відповідних тварин і не становлять загрози для людей.

Всі різновиди вірусу належать до родини Coronaviridae – великих за розмірами РНК-вмісних вірусів, які викликають порушення роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ), а деякі мутації вірусів можуть викликати респіраторні захворювання.

Однак існують коронавіруси, які можуть передаватися від тварин до людей, хоча це трапляється рідко. Такий процес був зафіксований у випадку з вірусом SARS-CoV-2, який, за припущеннями вчених, передався від кажанів до людей, а потім почав поширюватися серед населення багатьох країн.

Коронавірус у котів

У котів представники родини коронавірусів викликають інфекційні ентерити (feline enteric coronavirus, FECV/FCoV) та інфекційні перитоніти (Feline infectious peritonitis virus, FIPV). Обидва цих патогени вважаються представниками одного виду, але особливістю цих штамів вірусу є різний патогенез хвороб, які вони викликають:

  1. У випадку штаму вірусу FCoV клітинами-мішенями є ентероцити кишківника у дистальному відділі дванадцятипалої кишки, при цьому виникають легкі порушення роботи ШКТ, які проходять протягом декількох днів або тижнів при належному лікуванні.
  2. Штам вірусу FIPV або інфекційного перитоніту викликає важкі порушення роботи ШКТ, які можуть призводити до летальних випадків. Розвиток перитоніту у котів супроводжується додатковим сильним системним запаленням, яке виникає через мутацію штаму FCoV до штаму FIPV. Заміна однієї єдиної амінокислоти у S-білку вірусу призводить до зміни клітини-мішені з ентероцитів на макрофаги та тягне за собою важчий перебіг хвороби з великим ризиком летальних випадків.

За клінічними симптомами інфекційний перитоніт котів розділяють на дві форми:

  • «волога» форма характеризується множинною перфорацією кишківника з потраплянням рідини у перитонеальну порожнину;
  • «суха» форма більш підступна, оскільки супроводжується утворенням множинних гранулом у різних органах і системах, але без перфорацій.

* іноді зустрічаються випадки комбінування обох форм

Результатом такого патогенезу хвороби стають неспецифічні симптоми, такі як анорексія з втратою ваги та хронічна лихоманка. Неврологічні симптоми, такі як атаксія, судоми, ністагм, а також проблеми з зоровою системою частіше супроводжують «суху» форму перитоніту, ніж «вологу».

Коронавірус у собак

У собак коронавірусна інфекція (CCoV) у більшості випадків характеризується розвитком діареї, особливо у цуценят і молодих тварин.

Основним шляхом передачі вірусу є фекально-оральний шлях, оскільки хвора тварина з фекаліями виділяє значну кількість вірусних частинок у навколишнє середовище.

Небезпеку для життя тварини становить комбінація коронавірусної інфекції з парвовірусом 2-го типу (CPV), аденовірусом 1-го типу (CAV I) та вірусом чуми у собак (CDV). Комбінація коронавірусної та парвовірусної інфекції посилює тяжкість перебігу ентериту у тварини, які додатково супроводжуються появою неврологічних симптомів.

Подібно до патології інших кишкових коронавірусів, CCoV інфікує та розмножується в апікальних і бічних ентероцитах кишкових ворсинок (зрілих ентероцитах). В результаті клітинної дегенерації та некрозу, відбувається відшарування некротичних клітин у просвіт кишки. Результатом дегенерації зрілих ентероцитів стає атрофія ворсинок у кишківнику, що і результує у порушення травлення у тварини та діарею.

Загалом коронавірус у собак (CCoV) характеризується високим ступенем вірулентності, але низьким ступенем смертності в результаті розвитку хвороби. Основними діагностичними маркерами, зважаючи на патогенез коронавірусної хвороби у собак та неспецифічність симптомів, є імуногістохімічні методи виявлення антигену та ПЛР-аналіз зразків від хворої тварини.

Сучасне рішення у лікування коронавірусної інфекції: EasyNat та MigIbio

Окрім традиційних методів профілактики та лікування, новітні технології, такі як EasyNat та MigIBio, пропонують ефективні рішення для захисту домашніх тварин від коронавірусної інфекції.

Зважаючи на особливості патогенезу коронавірусної хвороби у котів, наша компанія пропонує два варіанти тестів на виявлення РНК вірусу, а саме:

  1. FIPV EasyNA
  2. F.FCoV EasyNAT

Завдяки двом різним наборам для ПЛР-аналізатора EasyNAT від «Ustar» можна диференціювати різні форми коронавірусної інфекції при проведенні діагностичних досліджень.

Також, ми пропонуємо комплексний підхід до діагностики коронавірусної хвороби у собак:

  1. Використання ветеринарного ПЛР аналізатора та тесту CCV EasyNAT від «Ustar».
  2. Проведення імунофлуоресцентного аналізу на антиген коронавірусу (CCV Ag від «Migibio») дозволить швидко та точно визначити наявність або відсутність хвороби.
  3. Використання комбінованого тесту CPV/CCV EasyNAT від «Ustar» для ПЛР аналізатора дозволить додатково провести комплексну діагностику можливих супутніх хвороб у собак.

Інноваційні технології, такі як EasyNat та MigIBio, надають ветеринарам та власникам тварин ефективні інструменти для діагностики та профілактики коронавірусних інфекцій. Впровадження цих сучасних методів допомагає забезпечити належне лікування та підтримувати здоров'я тварин на високому рівні.

Дізнатися детальнішу інформацію про ПЛР аналізатор EasyNAT та Ustar можна за посиланням.

ЗАМОВЛЯЙТЕ ВЕТЕРИНАРНІ АНАЛІЗАТОРИ ТА ТЕСТИ ВІД EASYNAT ТА MIGIBIO В КАТАЛОЗІ ХЛР ВЖЕ ЗАРАЗ

Для прорахунку вартості проєкту, отримання комерційної пропозиції або замовлення телефонуйте за номером +380 (67) 240-41-96, надішліть запит на med@hlr.ua або зв’яжіться зі своїм менеджером!

Слава Україні!

0 коментарів
Залиште свій коментар про цю статтю
Додати коментар

Будьте першим, хто залишив відгук на “Захистіть своїх домашніх тварин від коронавірусу за допомогою технологій EasyNAT та Migibio”

Підпишіться на розсилку

Будьте в курсі останніх новин, заходів та рішень