Загроза герпесвірусної інфекції для здоров'я котів

Як і люди, коти схильні до інфікування герпесом. У їхньому випадку інфекція має назву «вірус герпесу котів» або ж «feline herpes virus (FHV)». Розгляд цієї теми допомагає краще зрозуміти загрози даної інфекції у котів та підвищує обізнаність власників тварин і ветеринарів про це захворювання.

Детальніше про EasyNAT і Migibio

Що таке герпесвірусна інфекція у котів?

Вірус герпесу котів (Feline herpes virus FHV) є небезпечним вірусним захворюванням, яке характеризується тяжкими ураженнями слизової, такими як риніт, кон'юнктивіт та ринотрахеїт. Ураження слизових оболонок мають характер вогнищ по всій слизовій дихальних шляхів, органів зору та травної системи з інфільтрацією нейтрофілів, розвитком запалення та високою концентрацією вірусних частинок у місці ураження. У деяких тяжких випадках під час герпесної інфекції ураження слизової призводять до втрати зору, проблем з диханням та порушення харчування тварини, у тяжких випадках можуть виникати ураження нервової системи.

Як поширюється вірус герпесу серед котів?

Деякі інфіковані коти стають носіями вірусу до кінця життя, але становлять небезпеку для інших лише під час активної фази захворювання. Попри те, що вони ніколи не виявляються симптомів, проте все одно можуть передавати вірус іншим котам. 

Під час латентної стадії вірусна ДНК залишається вбудована у геном клітини без синтезу вірусних частинок, що ускладнює виявлення вірусу за допомогою ПЛР. Однак застосування кортикостероїдів та стресові фактори можуть спровокувати перехід вірусу з латентної стадії в активну, що призводить до синтезу вірусних частинок та появи запалення на слизових оболонках, збільшуючи ризик передачі інфекції іншим котам.

Симптоми герпесвірусної інфекції

Симптоми герпесу у кішок схожі на кон'юнктивіт у поєднанні з застудою. Це означає напади чхання, високу температуру і млявість. Найбільш характерною ознакою є кон'юнктивіт, який викликає виділення з носа та очей. Це призводить до виразок і струпів на очах. Іноді герпес у кішок проходить безсимптомно, особливо на початку. Рекомендується часто оглядати тварин, щоб виявити захворювання на ранній стадії.

Якою є реакція імунної системи котів на вірус герпесу?

Імунна відповідь на вірус має доволі специфічний характер, а саме титр нейтралізаційних антитіл наростає повільно, що пов’язано з характером імунної відповіді. Нейтралізація вірусу під час гострої фази відбувається за механізмом атитілозалежного цитотоксичного ефекту на інфіковані клітини. Такий характер імунної відповіді характерний для всіх представників цієї родини та дозволяє доволі ефективно протидіяти розвитку інфекційного процесу. Але за умов такого типу імунної відповіді досить важко оцінити ефективність проведеної вакцинації шляхом визначення титру нейтралізаційних антитіл.

Через доволі специфічний характер реакції організму тварини на інфікування, рекомендації з діагностики вірусу герпесу котів мають комплексний характер. Для підтвердження діагнозу за умов наявності симптомів захворювання мають бути позитивний результат ПЛР аналізу та підтвердження наявності антигенів вірусу імунофлуоресцентними методами.

Наше рішення для Вашої успішної діагностики: Ustar та Migibio

Враховуючи такі рекомендації наша компанія пропонує комплексний підхід до діагностики цього захворювання. За допомогою аналізатора визначення нуклеїнових кислот та діагностичного набору для визначення ДНК вірусу у котів — FHV EasyNAT від Ustar — у виділеннях з очей, носа та ротової порожнини можливо виявити наявність або відсутність вірусу для підтвердження герпесвірусної інфекції. Використовуючи імунофлуоресцентний аналізатор і тест-систему для визначення антигенів вірусу герпесу котів — FHV Ag від Migibio — можна провести комплексну діагностику тварини.

Дізнавайтеся детальну інформацію про аналізатори від Ustar та Migibio за посиланням.

ЗАМОВЛЯЙТЕ ВЖЕ ЗАРАЗ ВЕТЕРИНАРНІ АНАЛІЗАТОРИ ВІД MIGIBIO ТА USTAR В КАТАЛОЗІ ХЛР 

Для прорахунку вартості проєкту, отримання комерційної пропозиції або замовлення телефонуйте за номером +380 (93) 843-09-22 або +380 (67) 661-32-01, надішліть запит на med@hlr.ua або зв’яжіться зі своїм менеджером!

Слава Україні!

0 коментарів
Залиште свій коментар про цю статтю
Додати коментар

Будьте першим, хто залишив відгук на “Загроза герпесвірусної інфекції для здоров'я котів”

Підпишіться на розсилку

Будьте в курсі останніх новин, заходів та рішень