Ендоскопічне обладнання: як підібрати ендоскоп залежно від виду ендоскопічного дослідження

Найперший ендоскоп був винайдений у 1853 році, і відтоді ендоскопічне обладнання стало важливим і необхідним атрибутом для дослідження та діагностики певних станів внутрішніх органів людського тіла. Багато компаній, що виробляють медичне обладнання, продають ендоскопи і перед користувачем постає логічне запитання: як підібрати саме той ендоскоп, який вам потрібен?

Переглянути ендоскопи

На що слід звернути увагу під час вибору та чого слід уникати - про це говоримо в нашій статті.  Читайте, щоб дізнатися, як правильно обрати ендоскопічне обладнання для вашої медичної практики. 

Що таке ендоскопія та навіщо вона потрібна?

Ендоскопія - це медична процедура, яка застосовується працівниками клінік для обстеження та діагностики тканин внутрішніх органів, а також для лікування захворювань, проведення хірургічних втручань і взяття біопсії. 

Під час процедури медичний працівник поміщає довгу тонку трубку (ендоскоп) усередину тіла пацієнта, доки вона не досягне органа або ділянки, яку потрібно перевірити. Більшість ендоскопів мають на кінці освітлення та спеціальну камеру, що дає змогу зробити знімки або відеозаписи органів та інших частин тіла і вивести їх на екран, який бачить лікар.

Усередині багатьох ендоскопів є спеціальні канали. Через них лікар може вводити операційні інструменти, щоб видалити тканини і навіть провести операцію під час ендоскопії.

Ендоскопічне обладнання дає змогу обстежити та лікувати стравохід, шлунок, тонкий кишківник, товсту та пряму кишку тощо. Ці інструменти дають лікарям можливість візуалізувати зразки тканин під збільшенням, що допомагає виявити аномалії або захворювання, які не видно на рентгенівських знімках або комп'ютерних томограмах.

Види ендоскопічних досліджень 

Існує безліч видів ендоскопічних процедур, але всі вони проводяться за одним і тим самим принципом. Медичний працівник акуратно вставляє оптичний приціл в отвір або невеликий розріз на тілі, тим самим отримуючи доступ до необхідної частини тіла. 

Відрізняються ендоскопічні дослідження двома пунктами: 

  • назвою процедури, яка найчастіше відображає назву досліджуваного органу;
  • особливостями проведення дослідження, що також залежить від частини тіла та місця введення ендоскопа.

Види ендоскопічних досліджень

  • Аноскопія: огляд ануса та прямої кишки, коли інструмент вводиться через задній прохід.
  • Артроскопія: оптичний приціл вводиться через розріз над суглобом для пошуку пошкоджень або захворювань, таких як артрит.
  • Бронхоскопія: огляд трахеї, дихальних шляхів і легенів через рот або ніздрю.
  • Колоноскопія: через задній прохід вводять зонд, щоб оглянути товсту кишку.
  • Цистоскопія: через уретру в сечівник вводять зонд, щоб оглянути сечовий міхур і сечовий міхур.
  • Ентероскопія: трубку вводять через рот (за верхньої ентероскопії) або анус (за нижньої ентероскопії), щоб оглянути тонкий кишківник.
  • Гістероскопія: через піхву вводиться зонд, щоб оглянути матку.
  • Лапароскопія: інструмент вводиться через розріз у черевній порожнині, щоб оглянути органи черевної порожнини і репродуктивні органи.
  • Ларингоскопія: через рот або ніздрю вводять зонд, щоб оглянути голосовий апарат (гортань).
  • Медіастиноскопія: через розріз над грудною кісткою вводять датчик, щоб оглянути ділянку між легенями, що включає серце, стравохід і трахею.
  • Нейроендоскопія: огляд мозку через розріз у черепі.
  • Проктоскопія: через розріз у задньому проході вводиться датчик, щоб оглянути анус і пряму кишку.
  • Сигмоїдоскопія: через задній прохід вводиться зонд, щоб оглянути нижню частину товстої кишки (сигмоподібну) і пряму кишку.
  • Плевроскопія: через розріз у грудній клітці вводиться датчик, щоб оглянути легені та ділянку навколо легень, включно з діафрагмою, стравоходом і стінками грудної клітки.
  • Уретероскопія: діагностика і лікування сечоводу через розріз в уретрі.

Завдяки ендоскопічним дослідженням можна виявити захворювання травної, нервової, дихальної, сечостатевої, репродуктивної систем, а також захворювання голови, шиї, суглобів тощо.

Види ендоскопів

Ендоскопи розрізняються залежно від завдань, які вони допомагають вирішувати лікарю. Залежно від конструктивних особливостей існує дві основні категорії ендоскопів:

  • жорсткі ендоскопи, які вводяться в організм через природні отвори або через розрізи (лапароскопи). Жорсткі ендоскопи мають вигляд коротких металевих трубок, оснащених джерелом освітлення і збільшувальним пристроєм. Такі ендоскопи широко застосовуються в урології, гінекології, отоларингології та загальній хірургії.
  • гнучкі ендоскопи можуть досягати найдистальніших частин людського тіла, що має надзвичайно важливе діагностичне значення, особливо в гастроентерології, пульмонології та гінекології. Відеоендоскопи, оснащені відеокамерою, широким інструментальним каналом, а також системами подачі води і повітря, є ідеальними пристроями для проведення хірургічних маніпуляцій у досліджуваній порожнині.

Види ендоскопів

Залежно від способів транспортування та ергономічності, ендоскопи поділяються на:

  • портативні, які легко переносити.
  • стаціонарні, що найчастіше являють собою повноцінні ендоскопічні системи.

Також ендоскопи діляться на види залежно від ендоскопічного дослідження: бронхоскоп, ларингоскоп, колоноскоп, гістероскоп, цистоскоп, ентероскоп тощо.

Щоб зробити правильний вибір, важливо чітко розуміти, для чого буде використовуватися прилад. Необхідно визначити види маніпуляцій, які планується проводити - діагностичні або лікувальні, а також ділянки тіла, що підлягають обстеженню.

Ендоскопія може надати достовірні дані для діагностики та лікування захворювань. А оснащення лікарень і клінік ендоскопами в поєднанні з іншими системами допомоги дасть змогу поліпшити ранню діагностику і знизити необхідність у більш масштабних втручаннях. 

У нашому інтернет-магазині ви завжди зможете підібрати необхідний ендоскоп. А якщо вибір для вас складний - зв'яжіться з нами для консультації.

0 коментарів
Залиште свій коментар про цю статтю
Додати коментар

Будьте першим, хто залишив відгук на “Ендоскопічне обладнання: як підібрати ендоскоп залежно від виду ендоскопічного дослідження”

Підпишіться на розсилку

Будьте в курсі останніх новин, заходів та рішень