Контроль антикоагулянтної терапії за допомогою вимірювання МНВ

Тимчасова або постійна кроворозріджувальна (антикоагулянтна) терапія вважається одним з найефективніших підходів до профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Така терапія включає в себе комплекс лікувальних заходів, спрямованих на зниження активності згортання крові та попередження утворення тромбів. Простіше кажучи, при зниженні швидкості згортання крові, знижується і ймовірність утворення тромбу.

Коагулометри

Окрім очевидної користі для пацієнта в контексті профілактики тромбозів, лікування антикоагулянтними препаратами несе і серйозні ризики. Антикоагулянти — це потужні речовини, які розріджують кров, а критичні зміни її в'язкості можуть призвести до важких наслідків. Тому пацієнтам, які приймають такі препарати, необхідно на постійній основі проводити аналіз крові з вимірюванням МНВ (міжнародне нормалізоване відношення).

Що таке МНВ, які показники вважаються нормою при різних патологічних станах і як його вимірювати — про це піде мова далі.

Антикоагулянтна терапія: показання та протипоказання

Антикоагулянти цілеспрямовано впливають на різні ланки процесу згортання крові, що дозволяє застосовувати їх за низки серйозних патологічних станів.

Антикоагулянтна терапія: показання та протипоказання

Показання

  • тромбоз судин нижніх кінцівок
  • варикоз
  • тромбофлебіт
  • генетичні захворювання, пов'язані з порушенням згортання крові
  • ураження міокарда, спричинене звуженням коронарних артерій через атеросклероз
  • операція з установки штучного клапана серця
  • інфаркт міокарда або легень

Протипоказання

  • виразка шлунка, стравоходу, 12-палої кишки у стадії загострення
  • вагітність (за винятком випадків, коли призначають антикоагулянти та гепарин для лікування ускладнень вагітності)
  • печінкова недостатність, гепатити, цироз
  • за ризику масивної кровотечі або тривалої кровотечі
  • за рівня тромбоцитів у крові ниже 25 * 109/л
  • гепарин-індукована тромбоцитопенія в анамнезі

Вимірювання МНВ під час призначення антикоагулянтів. Періодичність проведення тестів

Прийом кроворозріджувальних препаратів часто тривалий, а іноді — довічний, щоб запобігти надмірному згортанню крові та розвитку тромбозу. Тип препарату та його дозування підбираються індивідуально під кожного пацієнта, базуючись на його анамнезі, результатах лабораторних досліджень та низці інших показників стану здоров'я.

МНВ (міжнародне нормалізоване відношення) — лабораторний маркер, використовуваний для стандартизації результатів оцінки протромбінового часу (ПВ). Протромбіновий час вимірює кількість секунд, за які в зразку крові утворюється згусток після додавання в пробірку реагенту. В лабораторіях для проведення тестів можуть використовуватися різні реагенти. Розрахунок МНВ коригує різницю у реагентах, що дозволяє порівнювати результати аналізів із різних лабораторій.

Вимірювання МНВ пацієнтам, які приймають антикоагулянти, проводиться регулярно на протязі всього строку прийому препаратів. На старті терапії контроль показників МНВ проводиться дуже часто з метою визначення оптимальної дози препарату, далі — рідше, для моніторингу стану гемостазу. Вкрай важливо утримувати кров у межах визначених значень МНВ для підтримання правильного балансу згортальної системи.

Наприклад, пацієнтам із венозними тромбоемболіями (ВТЕ) як антикоагулянт призначають варфарини — антагоністи вітаміну К, які уже багато років залишаються терапією першої ланки для цього типу захворювання. Для досягнення бажаного терапевтичного ефекту одночасно з варфарином можуть призначати гепарин. За такої терапії МНВ контролюють щотижня протягом перших 2 місяців прийому препаратів, далі — з періодичністю 1 раз на місяць для коригування дози препарату.

Додатково аналіз на вимірювання міжнародного нормалізованого відношення можуть призначати пацієнтам за будь-якої зміни їхнього способу життя — отримані травми, перенесені інфекційні захворювання (наприклад, COVID-19), надмірні фізичні навантаження та інше. Аналіз також може призначатися вагітним, які приймають певні препарати для профілактики ускладнень під час виношування плода.

Матеріал для досліджень крові на МНВ — цитратна плазма.

Рекомендовані рівні МНВ за різних патологій

Ключове завдання моніторингу лікування антикоагулянтами полягає в тому, щоб підтримувати маркери МНВ у нормах, рекомендованих для різних типів захворювання.

У більшості випадків рівень МНВ необхідно підтримувати у діапазоні 2,0-3,0. У інших клінічних випадках ці показники повинні бути вищими.

У таблиці нижче наведені основні рівні міжнародного нормалізованого відношення для різних видів патологій.

Рекомендовані рівні МНВ за різних патологій

Джерело: https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(15)31492-6/abstract

Інтерпретація результатів аналізу на МНВ має виключно рекомендаційний характер і не виключає необхідності в консультації лікаря. Зазначені в таблиці референтні значення можуть відрізнятися залежно від обладнання, яке використовує лабораторія. Актуальні значення будуть вказані на бланку лабораторії.

Обладнання для вимірювання МНВ. Вимірювання МНВ у домашніх умовах

Для проведення тестів у лабораторних умовах використовуються стаціонарні коагулометри — автоматичні та напівавтоматичні.

Автоматичні коагулометри — високопродуктивні прилади, які дозволяють повністю автоматизувати процес проведення дослідження гемостазу. Наприклад, автоматичні коагулометри С3510 Mindray дозволяють проводити вимірювання, засновані на клотингових, хромогенних і імунологічних методах детекції. Продуктивність таких аналізаторів — 300 тестів на годину (коефіцієнт варіації CV менше 3%) при невисокій вартості аналізу. С3510 дозволяє проводити вимірювання МНВ, використовуючи одночасно 4 канали згортання.

Вимірювання МНВ у домашніх умовах можливо за допомогою глюкометрів — портативних приладів, які можна придбати в аптеці. Портативні глюкометри використовують пацієнти, які регулярно приймають антикоагулянтні препарати, пристрої допомагають контролювати дози ліків. Однак результати аналізу, проведені на глюкометрі, не можуть замінити повноцінне тестування у лабораторних умовах.

0 коментарів
Залиште свій коментар про цю статтю
Додати коментар

Будьте першим, хто залишив відгук на “Контроль антикоагулянтної терапії за допомогою вимірювання МНВ”

Підпишіться на розсилку

Будьте в курсі останніх новин, заходів та рішень