Хвороба Лайма — небезпечний інфекційний агент та роль аналізатора EasyNAT від USTAR у діагностиці

Хвороба Лайма являється серйозною загрозою для здоров'я тварин, особливо домашніх улюбленців, оскільки можеш призвести до різноманітних ускладнень. Вчасне виявлення інфекції має важливе значення для запобігання ускладненням, а ключову роль відіграє швидка та точна діагностика, що дозволяє ефективно контролювати та лікувати дану хворобу у тварин.

Детальніше про EasyNAT USTAR

Що таке хвороба Лайма (бореліоз)?

Бореліоз або хвороба Лайма небезпечне трансмісивне захворювання людей та тварин, яке викликається представниками групи Borrelia burgdorferi. Серед домашніх тварин розвиток захворювання особливо небезпечний для собак, а ось даних про інфікування домашніх котів дуже мало, що може бути пов’язано з різним стилем життя тварин в домашніх умовах. Основний шлях передачі цього збудника є укус кліща, тому ризик інфікування тварини підвищується у теплі пори року.

Фактори ризику зараження хворобою Лайма:

Багато власників домашніх улюбленців впевнені, що основною небезпекою від укусу кліща є зараження вірусним енцефалітом, бабезіями або рикетсіями, але, на жаль, хвороба Лайма становить більшу небезпеку для тварини через особливості свого перебігу. На відміну від людей, у собак неможливо спостерігати появу еритеми після укусу через покриття шерстю, а неспецифічні симптоми, які виникають після тривалого інкубаційного періоду, не дають можливість вчасного і точного діагностування захворювання.

Цикл розвитку кліщів роду Ixodes

У всіх інфікованих собак розвивається доволі пізня імунна відповідь на збудник, але тільки у невеликої кількості тварин подальший розвиток захворювання супроводжується появою таких симптомів, як поліартрит, біль у суглобах, млявість, лихоманка, анорексія і неврологічні проблеми. Також, доволі небезпечним є той факт, що антитіла у тварини виробляються на широке коло білків Borrelia burgdorferi та підвидів, які при проведенні серодіагностики можуть показувати хибнонегативний результат.

На сьогодні найбільш поширеним діагностичним маркером бореліозу у тварин є наявність антитіл до C6-білку (висококонсервативна область білку VlsE) у сироватці крові. Наявність антитіл до цього білку може вказувати на контакт собаки зі збудником або на проведену попередньо вакцинацію. Попри їх доволі високу специфічність, як індикатора контакту тварини з бореліями, антитіла до С6-білка не обов’язково корелюють з проявом клінічних ознак у собак. Так, наприклад, цуценята які народжені від інфікованих собак, можуть бути серопозитивними через наявність материнських антитіл у крові. Наразі, тестування на наявність або відсутність антитіл до C6-білка у ветеринарній практиці проводиться для з’ясування причин появи неврологічних симптомів у собак. Проведення такого тестування дозволяє диференціювати чи є цей симптом результатом інфекції B. burgdorferi чи іншими мікроорганізмами, такими як, наприклад, Anaplasma phagocytophilum або Leptospira, але за умов проведення попередньої вакцинації такий тест може не мати діагностичної цінності.

Особливості імунної відповіді на інфікування бореліями собак:

  • дуже короткий термін персистування антитіл класу IgM;
  • високі титри антитіл класу IgG при появі симптомів захворювання.

Враховуючи такі особливості розвитку захворювання, дуже важко прослідкувати перед проведенням вакцинації чи не було контакту зі збудником. Доволі перспективними на сьогодні є методи ідентифікації нуклеїнової кислоти збудника у зразку, які дозволяють проводити діагностику захворювання на більш ранніх стадіях до появи симптомів захворювання і точно оцінювати стан тварини перед проведенням вакцинації.

EasyNAT від USTAR ефективне діагностування інфекції хвороби Лайма 

Ветеринарний аналізатор нуклеїнових кислот EasyNAT від компанії «Ustar» дозволяє якісно проводити ідентифікацію зразка нуклеїнової кислоти вибраного патогену за допомогою методу ПЛР. Тест-система дозволяє точно і швидко провести тестування зразка від тварини та бути впевненим у точності отриманого результату.

Для більш детальної інформації про EasyNAT від USTAR переходьте за посиланням.

ЗАМОВЛЯЙТЕ ПЛР АНАЛІЗАТОР EASYNAT USTAR ВЖЕ ЗАРАЗ

Для прорахунку вартості проєкту, отримання комерційної пропозиції або замовлення телефонуйте за номером +380 (67) 240-41-96, надішліть запит на med@hlr.ua або зв’яжіться зі своїм менеджером!

Слава Україні!

0 коментарів
Залиште свій коментар про цю статтю
Додати коментар

Будьте першим, хто залишив відгук на “ Хвороба Лайма — небезпечний інфекційний агент та роль аналізатора EasyNAT від USTAR у діагностиці”

Підпишіться на розсилку

Будьте в курсі останніх новин, заходів та рішень